- 1 valkokaali (noin 1-1½ kg) (8-10 kokonaista lehteä ja noin 3 dl hienonnettuja sisälehtiä täytteeseen)
- suolaa
- vettä keittämiseen
Täyte:
- 0,75 dl Rapion Myllyn Ruishelmiä
- 1 liha- tai kasvisfondikuutio
- vettä keittämiseen (voit hyödyntää kaalin keitinlientä)
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- öljyä kuullottamiseen
- 400g nauta-sikajauhelihaa
- 1 muna
- ½ dl kuohu- tai vispikermaa
- 2 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 tl meiramia
- 1tl oreganoa
- hienonnettua tuoretta persiljaa
Pinnalle:
- 2 rkl voita
- 2 rkl siirappia
Valeluun paiston aikana
- 1 dl kuohu- tai vispikermaa
- 1dl vettä (voit hyödyntää kaalin keitinlientä)
- ½ liha- tai kasvisfondikuutiota
Koverra kaalista kanta pois ja keitä kaali kokonaisena suolalla maustetussa vedessä. Laita kaali kiehumaan kantapuoli ylöspäin, tämä helpottaa lehtien irrottelua. Riittää kun kaali on noin puoliväälin koostaan vedessä, loppuosa kypsyy muodostuvassa vesihöyryssä. Irottele uloimpia lehtiä kypsymisen aikana sitä mukaa kuin ne pehmenevät ja alkavat hieman irrota. Helpoiten siirrät lehtiä atuloilla tai pienillä grillipihdeillä. Laita lehdet valumaan ja jäähtymään esim. keittiöpyyhkeen päälle. Ohenna niistä paksut lehtiruodit veitsellä. Valuta loput kaalista ja hienonna noin 3 dl sisälehtiä täytteeseen.
Keitä Ruishelmet kypsäksi liha- tai kasvisfondikuutiolla maustetussa vedessä (tässä kohtaa voit hyödyntää kaalin keitinlientä) noin 45 min. Valuta tarvittaessa ylimääräinen neste pois keittämisen jälkeen. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota ne pannulla öljyssä. Sekoita jäähtyneet Ruishelmet, hienonnettu kaali, jauheliha, sipulit, muna, kerma ja kaikki mausteet täytteeksi.
Levitä ehjät, kokonaiset kaalinlehdet leivinpaperin päälle kääretorttupohjan kaltaiseksi ja kokoiseksi suorakaiteeksi. Lado lehdet hieman toinen toisensa päälle limittäin, että saat käärittyä ehjän rullan. Levitä täyte kaalilevyn päälle tasaisesti mutta jätä rullan loppupäästä muutama sentti ilman täytettä, niin saat rullatessa tiiviisti suljetun kääryleen.Siirrä rulla leivinpaperin avulla uunipellille. Laita rullan päälle pieniä voinokareita ja siirappia. Peitä rulla tiiviisti foliolla.
Kiehauta kattilassa valeluliemen ainekset kerma, vesi ja fondi. Anna kiehua hetki hieman kokoon.
Kypsennä kaalirullaa uunissa ensin lempeästi 150 asteessa 2,5 – 3 tuntia. Valele rullaa noin tunnin välein paiston aikana kiehauttamallasi valeluliemellä ja peitä rulla taas foliolla. Matalassa lämmössä hiitasti kypsyen rullasta tulee mehevä ja maukas. Poista sitten folio ja kypsennä rullaa vielä uunistasi riippuen 175 – 200 asteessa niin, että pinta saa mieleisesi paistovärin ja ruskeuden.
Viipaloi rulla ja tarjoa sokeroitujen puolukoiden ja keitettyjen perunoiden kanssa.
Vinkki! Saat tästä myös maistuvan kasvisruoan käyttämällä jauhelihan tilalla vastaavan määrän hienonnettua kaalia ja muita kasviksia. Jauhelihana voit käyttää hyvin myös kotimaista karitsaa, lammasta tai hieman rasvaisempaa riistajauhelihaa.
Rapion Myllyn kaikki tuotteet ovat saaneet Hyvää Suomesta -laatumerkin.