Ajankohtaista

MYLLYPUOTI

4.9. - 30.9.2017 ma - pe 9 - 16

1.10. - 31.12.2017 sopimuksen mukaan

MYLLYKAHVILA

16.6. - 6.8.2017 joka päivä klo 11 - 18
Muina aikoina avoinna ryhmille
sopimuksen mukaan
(min. 15 henkilöä)

Tullijauhatus sopimuksen mukaan.

 

Makeat leivonnaiset

  • Kuohkeat kahvikakut

    Kuohkeat kahvikakut

    4 munaa

    3 dl sokeria

    1½ dl kuohukermaa

    2 tl leivinjauhetta

    3.75 dl Rapion Kakkujauhoja



    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kerma ja leivinjauhe-jauhoseos. Lisää lopuksi mausteet kevyesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun suurehkoon kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa n. 45-50 min.



    Maustamisvaihtoehtoja:


    * 2 dl punssiaromiliemessä liotettuja aprikoosipaloja jauhotettuna (n. 1rkl jauhoja)
Punssiaromiliemi 1.5 dl vettä, 2 rkl sokeria ja 1 tl punssiarmoia. Tai n. ½ dl punssia, rommia tms

    * 1 dl suklaarouhetta ja 1 dl appelsiinimarmelaadia

    * 1 dl kuivattua ananasta ja 1 dl suklaarouhetta

    * 1 dl hedelmäseosta ja 1 dl pähkinärouhetta

    * 1 tl kaardemummaa, 1 dl sukaattia ja 1 dl kuivattua ananasta

    * myös kaneli tai kaakaorouhe tai kookoshiutaleet sopivat mausteiksi

  • Hannan piparit

    Hannan piparit

    3 dl sokeria

    3 dl kermaa

    2 tl leivinjauhetta

    200 g voita sulatettuna

    6 dl Rouheista Vehnätäysjyväjauhoa

    4 rkl venhäjauhoa


    
Sekoita aineksista taikina. Anna turvota 5-10 min. Annostele taikinasta kahdella pikkulusikalla kokkareita pellille. Paista +175C noin 10 min.



    Jos käytät hapanta kermaa, vaihda leivinjauhe teelusikalliseen ruokasoodaa.

  • Letut/muurinpohjaletut

    Letut/muurinpohjaletut

    1 l maitoa
    2 munaa
    ½ tl suolaa
    ½ dl öljyä
    5 dl Myllärin lettujauhoja

    Vatkaa munat kunnolla ja sekoita puolet maidosta joukkoon. Sirottele jauhot voimakkaasti vatkaten. Lisää suola, öljy sekä loput maidosta. Anna taikinan turvota muutama tunti (mieluiten yön yli).

    Letut: Kaada taikinaa ohuelti lettupannulle ja paista molemmilta puolilta.

    Muurinpohjaletut: Kuumenna muurinpohjapannu ja pyyhkäise alussa paistopintaa öljytyllä paperilla. Kaada taikinaa pannulle ohuelti. Paista molemmilta puolilta
     

  • Myllärin rouvan raparperipiirakka

    Myllärin rouvan raparperipiirakka

    200 g voita

    1½ dl sokeria

    2 munaa

    1½ tl leivinjauhetta

    5 dl Myllärin jauhoseosta

    Pinnalle: raparperinpaloja + sokeria



    Vatkaa voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen.
 Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos.
 Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle, annoksesta tulee kaksi 23 cm piirakkaa.
 Ripottele pinnalle raparperinpaloja + sokeria, tai levitä päälle marjasosetta tai hilloa.
 Paista piirakkaa n. 35 min + 175C.

    

Jauhoseosta voit käyttää myös sämpylöihin, vaaleaan leipään, teeleipiin ja vohveleihin.

  • Myllärin rouvan rapeat piparit

    Myllärin rouvan rapeat piparit

    200 g voita

    1½ dl sokeria

    1 muna

    1½ tl vaniljasokeria

    1½ tl leivinjauhetta

    4 dl Rapion Myllyn Myllärin seosta

    Pehmitä voi, lisää sokeri, vatkaa vaahdoksi.
 Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
 Anna tekeytyä jääkaapissa ½- 1 tuntia. 
Leivo taikinasta pieniä pallosia, paina sormella palloa hieman litteämmäksi. Ripottele pinnalle esim. raesokeria. Tai paina sormella pallon keskelle syvennys ja täytä se paistonkestävällä hillolla.
 Paista +175C n. 12 min, kunnes pikkuleivät ovat kullan vaaleita.

  • Rapeat kauralastut

    Rapeat kauralastut

    100 g voita tai margariinia

    3 dl kaurahiutaleita

    1 dl sokeria

    2 rkl vehnäjauhoja
    
1 tl leivinjauhetta

    1 muna



    Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää jäähtyneeseen rasvaan. Sekoita ja lisää muna. Sekoita varovasti. Nostele teelusikalla leivinpaperin päälle pellille nokareita. Jätä suurehkot välit sillä lastut leviävät runsaasti. Paista 175 asteessa 8-10 min.
 Anna jäähtyä pellillä.

  • Rapion Myllyn kahvikakku

    Rapion Myllyn kahvikakku

    4 munaa

    3 dl sokeria

    1½ dl kuohukermaa

    3 tl kanelia
    
1 tl piparkakkumaustetta

    2 tl leivinjauhetta

    3.75 dl Kakkujauhoja



    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kerma ja leivinjauhe-mauste-jauhoseos. Kaada taikina voideltuun, vehnänleseillä leivitettyyn suurehkoon kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa n. 45-50 min.

  • Rapion Myllyn ruistorttu

    Rapion Myllyn ruistorttu

    4 munaa

    1 dl sokeria

    1½ dl Rapion Myllyn ruisjauhoja
    
1 tl leivinjauhetta



    Täyte:
    2 dl vispikermaa
    
1½ dl maitorahkaa

    2 dl kokonaisia puolukoita
    
1 dl (vajaa) sokeria
    
1 tl vanilja- tai vaniliinisokeria



    Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon varovasti ruisjauho-leivinjauheseos siivilän läpi. 
Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle uuninpellille.
 Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 8-10 min, kunnes pinta on kauniin ruskea.
 Kumoa sokeroidulle voipaperille. Voipaperilla voi käyttää myös Rapion Myllyn vehnänleseitä. Anna jäähtyä.
 Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi ja sekoita rahkan joukkoon varovasti.
 Lisää puolukat, vanilja- tai vaniliinisokeri. 
Levitä tortulle ja kääri rullalle.

Suolaiset leivonnaiset

  • Myllärin rouvan leseruudut

    Myllärin rouvan leseruudut

    ½ l vettä

    1 tl suolaa

    1 rkl sokeria

    50 g hiivaa

    2 dl vehnänleseitä

    3 dl vehnätäysjyväjauhoa

    5 dl hiivaleipäjauhoa

    2 rkl öljyä



    Lisää kädenlämpöiseen veteen aineet ohjeen mukaisessa järjestyksessä.
 Sekoita taikina tasaiseksi, painele välittömästi leivinpaperin päälle uuninpellille.
 Ripottele pintaan runsaasti vehnänleseitä.
 Ajele levy taikinapyörällä neliöiksi.
 Paista +200C noin 20 min.
 Sopii välipalaksi tai kahvipöydän suolaiseksi palaksi voilla tai juustolla höystettynä.
     

  • Myllärin sämpylät

    Myllärin sämpylät

    0,5 l vettä

    1,5 tl suolaa

    2 tl sokeria

    50 g hiivaa

    2 rlk öljyä

    12-13 dl Myllärin jauhoseosta



    Valmista normaali hiivalla kohotettu taikina, kohota kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi, kohota ja voitele vedellä ennen paistoa .
Paista +225 n. 10-15 min.

 Jauhoseosta voit käyttää myös marjapiirakoiden pohjiin, teeleipiin, vohveleihin ja vaaleaan leipään.
     

  • Ohrarieska

    Ohrarieska

    ½ l vettä

    1 l piimää

    4 dl Rieskaryynejä

    1 muna

    2 rkl öljyä tai voisulaa

    1 tl (reilu) suolaa

    

Laita ryynit turpoamaan veteen noin tunniksi tai kiehauta mikrossa n. 10 min. Lisää piimä, muna, öljy ja suola. Kaada seos leivinpaperin päälle uuninpellille. Paista rieskaa 200C noin 50-60 min.
 Tarjoa munavoin kanssa.
 Nesteenä voit käyttää myös kermaa tai kermaviiliä jolloin rieskasta tulee hieman pehmeämmän makuinen.
     

  • Kahdenviljan rieska

    Kahdenviljan rieska

    1 l vettä

    3 dl Rapion Myllyn Puuroryynejä

    4 dl kermaviiliä

    2 dl Rouheista Vehnätäysjyväjauhoa

    1 tl suolaa

    1 muna



    Keitä Puuroryynejä vedessä noin 10-15 min. Lisää kermaviili, suola, kananmuna ja Rouheinen Vehnätäysjyväjauho. Sekoita tasaiseksi. Kaada leivinpaperin päälle uunipellille ja paista rieskaa 225C noin 25-30 min. Kunnes pinta on kauniin ruskea.
Rieska sopii kahvipöydän suolaiseksi palaksi tai leikkeleiden kera vaikkapa pieneksi ateriaksi.

     

  • Kaurarieska

    Kaurarieska

    7 dl vettä

    2½ dl Kaurahelmiä

    1½ tl suolaa


    ½ l maitoa

    2 munaa

    2 rkl öljyä
    
3 dl vehnäjauhoja



    Keitä Kaurahelmiä vedessä n. 20-30 min.
 Lisää muut aineet. Kaada seos leivinpaperin päälle uuninpellille ja paista 250C noin 20-25 min.
 Tarjoa munavoin kanssa.
 Kokeile myös hillon tai marjasurvoksen kanssa.

Puurot

  • Kahdenviljan puuro

    Kahdenviljan puuro

    ½ l vettä

    2 dl Puuroryynejä
    
½ l maitoa
    
1 tl suolaa



    Keitä vesi, lisää Puuroryynit ja anna kiehua kunnes sakenee, noin 20 min.
 Lisää maito ja jatka kypsentämistä n. 40-50 min. hiljaa hauduttaen. Mausta suolalla.
Voit valmistaa puuron myös kokomaitoon, mutta varo pohjaanpalamista.



    Puuro uunissa:
 Laita vesi + maito tai kokomaito ja ryynit sekä suola voideltuun vuokaan ja kypsennä +175-150C noin 2-tuntia, sekoita muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.

  • Myllytontun joulupuuro

    Myllytontun joulupuuro

    ½ l vettä

    2 dl Puuroryynejä

    ½ l maitoa

    1 tl suolaa



    Keitä vesi, lisää Puuroryynit ja anna kiehua kunnes sakenee, noin 20 min.
 Lisää maito ja jatka kypsentämistä n. 40-50 min. hiljaa hauduttaen. Mausta suolalla.
 Voit valmistaa puuron myös kokomaitoon, mutta varo pohjaanpalamista.



    Puuro uunissa: 
Laita vesi + maito tai kokomaito ja ryynit sekä suola voideltuun vuokaan ja kypsennä +175-150C noin 2 tuntia, sekoita muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.

  • Ohrapuuro

    Ohrapuuro

    ½ l vettä

    2 dl ohraryynejä

    ½ l maitoa
    
1 tl suolaa



    Keitä vesi, lisää ryynit, keitä kunnes sakenee (n. 20 min.). 
Lisää maito, jatka kypsentämistä n. 40-50 min. hiljaa hauduttaen. Mausta suolalla. 
(Voit keittää puuron myöskin kokomaitoon, varo pohjaanpalamista.)
 Tarjoa mehukeiton tai maidon kanssa.



    Puuron voit kypsentää myös uunissa.
 Laita maito ja ryynit sekä suola voideltuun vuokaan, kypsennä 175 asteessa n. 2-tuntia. Sekoita muutama kerta kypsennyksen alkuvaiheessa.

  • Ohrahelmipuuro

    Ohrahelmipuuro

    1 l maitoa

    tai 9 dl vettä ja 1 dl hylakermaa

    2 dl Rapion ohrahelmiä

    1 tl suolaa

    

Laita ainekset voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 175 asteessa n. 1,5-2 tuntia. Sekoita kypsennyksen alkuvaiheessa muutama kerta. Tarjoa mehukeiton tai maidon kanssa.

  • Omenainen ohrauunipuuro

    Omenainen ohrauunipuuro

    1,2 l vettä
    
2 dl ohrahelmiä

    vajaa 1 tl suolaa
    
3-4 omenaa lohkoina

    ¾ dl sokeria



    Kuori omenat, poista siemenkodat.
 Laita kaikki raaka-aineet uunivuokaan.
 Paista 175-200 asteessa n. 2-2,5 tuntia, sekoita muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.
 Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

  • Rapion Myllyn ruisrouhepuuro

    Rapion Myllyn ruisrouhepuuro

    1 l vettä

    2½ dl Täysjyvä Ruisrouhetta

    1 tl suolaa



    Kiehauta vesi, lisää suola.
 Sekoita joukkoon ruisrouhe. Anna hautua pienellä lämmöllä noin 45-60 min.
 Tarjoa voisilmän, maidon tai marjojen kanssa.
     

  • Ruispuolukkapuuro ruishelmistä

    Ruispuolukkapuuro ruishelmistä

    3 dl Ruishelmiä

    1 tl suolaa
    
1,2 l vettä
    
3 dl puolukkasurvosta
    
1 dl sokeria

    

Mittaa ½ l vettä ja Ruishelmet, kiehauta n. 10 min. joko liedellä tai mikroaaltouunissa. Lisää loppuvesi, suola, sokeri ja puolukkasurvos.
 Kypsennä +175 C noin 2 tuntia.



    TAI

    Kypsennä puuro liedellä kattilassa. 
Mittaa vesi kattilaan, anna kiehahtaa. Lisää Ruishelmet ja suola, keitä noin tunti.
 Lisää puolukkasurvos ja sokeri, hauduta vielä noin ½ tuntia.

  • Syyspuuro

    Syyspuuro

    1 l vettä

    2 dl vehnä- tai kaurahelmiä

    vajaa 1 tl suolaa
    
4-5 hapahkoa omenaa
    
¾ dl sokeria



    Kuori omenat, poista siemenkodat ja lohko omenat.
 Laita vesi, vehnä- tai kaurahelmet, suola, omenalohkot ja sokeri uunivuokaan, sekoita ne. Kypsennä puuroa 200 asteessa n. 2-2,5 tuntia, sekoita muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.
 Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.
     

  • Uunipuuro

    Uunipuuro

    1 l vettä

    2 dl Kaurahelmiä

    2 dl kahvikermaa (tai hyla)

    1 tl suolaa



    Liota helmiä mielellään noin 2-3 tuntia kuumassa vedessä (kuumennetussa). Lisää kerma.
Paista puuroa 175 asteessa mielellään 2½-3 tuntia tai 120 asteessa yli yön.

  • Vatkattu kaura-marjapuuro

    Vatkattu kaura-marjapuuro

    1 l vettä

    2½ dl marjasurvosta (vadelmia, mustikoita tms.), raastettua omenaa tai 3½ dl pakastemarjoja
    
3 dl Rapion Myllyn Kaurajauhoja

    ½-1 dl sokeria

    

Kuumenna vesi, lisää ripaus suolaa ja marjat tai omenaraaste, kiehauta. Lisää jauhot hyvin vatkaten (varo paakkuuntumista).
 Anna kiehua noin 20 min., välillä sekoittaen.
 Mausta sokerilla. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.

  • Vatkattu ruis-puolukkapuuro

    Vatkattu ruis-puolukkapuuro

    1,5 l vettä

    2,5 dl puolukkasurvosta

    1 tl suolaa

    3,5 dl Rouheista Ruispuurojauhoa

    2-2,5 dl sokeria



    Kuumenna vesi, lisää suola ja puolukkasurvos, kiehauta. Lisää ruisjauhot hyvin vatkaten (varo paakkuuntumista).
 Kypsennä n. 45-60 min, välillä sekoittaen.
 Mausta sokerilla. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.
 Tarjoile maidon kera.

  • Vatkattu vehnä-puolukkapuuro

    Vatkattu vehnä-puolukkapuuro

    1½ l vettä

    ½ tl suolaa

    3 dl puolukkasurvosta
    
4 dl Rouheista Vehnätäysjyväjauhoa

    1½-2 dl sokeria



    Kuumenna vesi, lisää suola ja puolukkasurvos, kiehauta. Lisää jauhot hyvin vatkaten (varo paakkuuntumista).
 Kypsennä noin 30 min, välillä sekoittaen.
 Mausta sokerilla. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.

  • Vehnä-mustikkapuuro

    Vehnä-mustikkapuuro

    1½ l vettä
    
½ tl suolaa

    3 dl mustikkasurvosta
    
5 dl Täysjyvä Vehnärouhetta
    
1 dl sokeria



    Kuumenna vesi, lisää suola. Lisää rouhe hyvin vatkaten. Kypsennä puuroa noin 25 min. välillä sekoittaen. Lisää mustikkasurvos ja jatka kypsentämistä noin 20 min.
 Mausta sokerilla.
 Huom! Puuro on keittämisen jälkeen melko löysää, mutta sakenee jäähtyessään.
     

  • Wanhanajan kaurapuuro

    Wanhanajan kaurapuuro

    8 dl vettä

    3/4 tl suolaa

    3 dl Rapion Myllyn höyryttämättömiä kaurahiutaleita



    Sekoita kaurahiutaleet ja suola kylmään veteen kattilassa.
 Kuumenna vesi.
Hauduta 20-25 min, pienellä lämmöllä, kannen alla, välillä sekoittaen.

    Annosmäärä 3-4.

Vinkkejä

  • Ruishelmien käyttö ruoanvalmistuksessa

    Ruishelmien käyttö ruoanvalmistuksessa

    Ruishelmiä voit mainiosti käyttää riisin tapaan lisäkkeenä: Keitä Ruishelmiä liha- tai kasvisliemessä tai suolavedessä 45-50 min, ne sopivat hyvin esim. broilerin lisäkkeeksi. Voit kypsentää broilerinkoipia ruishelmien päällä uunissa.

    Ruishelmiä voit käyttää myöskin kaalilaatikossa riisin asemasta, ruis antaa laatikolle täyteläisen maun.

    Liha- tai kasviskeittoon voit lisätä n. 2 l annokseen vajaan dl:n Ruishelmiä, ne antavat keitolle makua, näköä ja hieman suurustavat lientä.

    Ruishelmet sopivat myöskin "risoton" raaka-aineiksi.

    Leivonnassa: lisää Ruishelmet ruisleipätaikinaan jo hapatusvaiheessa. Vaaleisiin leipiin ja sämpylöihin keitettynä.

    Ruishelmiä käytettäessä on huomioitava riisiä pidempi kypsymisaika ja täyteläisempi maku.
     

  • Vehnätäysjyväjauhon käyttö

    Vehnätäysjyväjauhon käyttö

    Vehnätäysjyväjauho valmistetaan lähiseudun viljasta, kuten kaikki Rapion Myllyn tuotteet.



    Vehnätäysjyväjauho sisältää kaikki vehnän jyvän osat, myös leseen.

    

Jauho soveltuu kaikenlaiseen leivontaan. Erityisesti sämpylöihin ja leipiin osana jauhoista. Se sopii makeisiin leivonnaisiin osana jauhoista.
 Kokeile myös täysjyvävelliin ja -puuroon sekä marjapuuroon.